Veel ondernemers vragen zich af of ze met een deel van het vrije vermogen in de BV kunnen beleggen. En wat dan de meest voordelige optie is. Een dividenduitkering nemen naar prive of het bedrag in de BV laten?
Het maakt niet uit of je nou een holding met werkmaatschappijen hebt of een enkele pensioen BV. Om de juiste keuze te maken is het belangrijk dat je eerst de verschillen tussen prive en zakelijk beleggen kent.
Je zou misschien denken, beleggen is toch beleggen? Ja en nee. Als je het hebt over het kopen van aandelen of opties is de transactie gelijk.
Maar als je kijkt naar risico, rendement en aansprakelijkheid zijn er grote verschillen als je dit doet als rechtspersoon of als ‘mensen-mens’.
Wat zijn de 7 grootste verschillen tussen beleggen in de BV of een dividenduitkering nemen en prive te gaan beleggen?
1 Fiscaal: inkomstenbelasting of vpb
Privé beleggen: Beleggingen vallen in box 3 van de inkomstenbelasting, waarbij je belasting betaalt over het fictieve rendement (de zogenoemde vermogensrendementsheffing).
Het werkelijke rendement maakt hierbij niet uit. Dus zelfs als je verlies maakt, moet je belasting betalen. In 2024 is het belastingtarief in box 3 36%. (De vrijstelling is € 57.000 of € 114.000 voor fiscale partners.)
Beleggen via de BV: De winst die de BV maakt met beleggingen valt onder de vennootschapsbelasting (15% tot 25,8%, afhankelijk van de winst). Zolang je het geld in de BV laat, gebeurt er verder niet veel. Zodra je het geld eruit haalt, betaal je dividendbelasting (box 2, 26,9% in 2024). Dit betekent dubbele belasting nl. vennootschapsbelasting én inkomstenbelasting.
2 Verlies op je beleggingen: Pech gehad of verrekenen
Privé beleggen: Verliezen uit beleggingen kunnen in privé niet worden verrekend met ander inkomen. In box 3 kunnen verliezen niet worden afgetrokken. Het fictieve rendement blijft bestaan en je betaalt dus een ‘ rendementsbelasting’ over het belegde vermogen terwijl je helemaal geen rendement hebt gemaakt. Dubbel verlies.
Beleggen via de BV: Verliezen op je beleggingen in de BV kunnen verrekend worden met andere winsten binnen de BV.
3 Risico en aansprakelijkheid
Privé beleggen:. Als je handelt in futures of geschreven opties dan kunnen de verliezen flink oplopen. Als particulier ben je direct aansprakelijk voor eventuele verliezen Eventuele schulden kunnen je persoonlijk vermogen aantasten.
Beleggen via de BV: De aansprakelijkheid voor verliezen ligt bij de BV en niet bij jou als persoon. Je persoonlijke vermogen wordt doorgaans niet direct geraakt.
4 Erf- en schenkbelasting
Privé beleggen: Bij overlijden van de eigenaar van een beleggingsrekening worden de privé beleggingen opgeteld bij de boedel. De erfbelasting wordt berekend aan de hand van de totale boedel. Zodra de notaris of iemand anders de aangifte instuurt, reageert de fiscus meestal snel met het sturen van een aanslag erfbelasting.
Beleggen via de BV: Een BV kan worden overgedragen aan erfgenamen, waarbij er mogelijk fiscale voordelen zijn in de vorm van de BOR (bedrijfsopvolgingsregeling), mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
5 Mogelijkheid om een beleggingsrekening te openen: prive is een makkie, zakelijk is lastiger
Privé beleggen: Als particulier is het vrij eenvoudig om in Nederland een beleggingsrekening te openen. Brokers en banken zoals DeGiro, Lynx, Saxo, Trade Republic, Mexem, Rabo, ING en ABNAMRO bieden beleggingsrekeningen om zelf te beleggen,
Beleggen via de BV: Om een beleggingsrekening te openen voor de BV gaat een stuk lastiger. Er zijn weinig aanbieders en je moet een hoop info en documenten insturen voordat je je eerste trade kunt doen. Op dit moment bieden de volgende brokers een zakelijke beleggingsrekenening:
- Saxo > meer info
- Easybroker > meer info
- Lynx, mits BV onder Mifid valt > meer info
- Rabobank, ING, ABNAMRO, mits je daar een zakelijke rekening hebt. Handelsmogelijkheden zijn beperkt
6 Kosten en administratieve lasten
Privé beleggen: Iedere broker brengt eigen kosten in rekening. Transactiekosten en soms ook kosten om een rekening te hebben.
Beleggen via de BV: Beleggen via een BV brengt extra kosten met zich mee, zoals boekhoudkosten, vennootschapsadministratie, jaarrekeningen en andere wettelijke verplichtingen. Daarnaast worden er extra kosten in rekening gebracht in het kader van compliance/onderzoek/doorbelasting van het account door de broker.
7 Toegang tot je geld
Privé beleggen: Storten en terug storten gaat makkelijk en snel. Je kunt effecten kopen, verkopen en het geld weer over maken naar een tegenrekening. Binnen 1, 2 of 3 dagen beschik je weer over je geld afhankelijk van de broker die je hebt.
Beleggen via een BV: Het vermogen zit in de BV. Dat kan op je zakelijke rekening courant of de beleggingsrekening bij de broker staan. Voor beide gelden de regels rondom het opnemen van geld (zoals het uitkeren van dividend).
Conclusie de BV of toch privé!
Rekening houdend met de verschillen en de termijn waarin je het geld nodig hebt, is het voor de meeste ondernemers aantrekkelijker om vermogen in eerste instantie in de BV te laten zitten.
Wat voor jou persoonlijk de beste keuze is, hangt af van je financiële situatie, je doelen, en je toekomstplannen. Omdat ieder jaar de wetgeving op dit onderdeel verandert, is het raadzaam om wijzigingen door een fiscaal adviseur of de accountant te laten doorrekenen.