Hoe kies je de juiste ETF?

kies de beste ETF voor jouw portefeuille

Welke selectiecriteria moet je gebruiken om je eigen portefeuille met ETF’s samen te stellen?

Zodra je besloten hebt om zelf te gaan beleggen, wil je natuurlijk de juiste keuzes maken. Maar wat moet je kiezen? En waar kan je betrouwbare informatie vinden? Er zijn een paar grote websites met algemene info over ETF’s. Een lijstje volgt onder aan dit artikel. We gaan eerst kijken naar de zaken die van belang zijn om je portfolio samen te stellen.

1 Beheerkosten van de ETF

Dit zijn de kosten die de uitgevende instanties (Black Rock, Vanguard, Think, Lyxor etc) in rekening brengen. Lage kosten zijn heel belangrijk. Want hoe lager de kosten zijn, hoe meer er over blijft en hoe beter de portefeuille kan groeien. De goedkoopste ETF’s kennen een percentage van 0,07% of 0,09%. De duurste een percentage tussen de 0,5 en 1,5%.

2 Dividend

De ETF’s die een aandelenindex nabootsen geven ieder jaar of kwartaal en sommige per maand dividend. Het dividend percentage verschilt per jaar en per ETF. Het dividend – de kosten bepalen je rendement.

3 Volume: aantal te verhandelen stukken

Hoewel het doel is de portfolio te laten groeien de komende (20) jaren, kan het gebeuren dat je een deel eerder moet verkopen dan gepland. Op het moment dat je direct geld nodig hebt, wil je je stukken tegen een goede prijs verkopen. Als er te weinig kopers zijn, weet je dat je een slechtere prijs krijgt dan als er veel kopers zijn.

Tevens is er ook een verband tussen het aantal stukken de de beheerkosten.

4 Spreiding: aantal aandelen in de ETF

Om het risico te beperken, moet je een ETF nemen waar veel aandelen in zitten. Mocht er 1 aandeel zijn dat flink zakt in prijs of, nog erger, failliet gaat is dit van weinig invloed op het totaal. Zeker op de lange termijn wordt dit verlies gecompenseerd. Kies dus liever voor een fonds met 500 aandelen i.p.v. 50 aandelen.

5 Spreiding: geografisch

Afhankelijk van je visie en wat je in je plan hebt staan, kun je kiezen voor een ETF dat gericht is op 1 land, 1 continent of juist in de hele wereld zit. Als je denkt dat er binnen 10 jaar een einde aan de Euro komt, kies dan voor 1 of meerdere ETF’s die de wereld index volgen en/of de S&P. Als je denkt dat de Dollar binnen 10 jaar valt, kies dan voor Eurostoxx en/of een world index fund ETF.

6 Spreiding: valuta

Een geografische spreiding betekent ook een spreiding van je investeringen in 1 of meerdere valuta. De bankencrisis van 2008/2009 lijkt alweer lang geleden. Binnen Europa is deze crisis nooit echt opgelost. Europese banken zitten met leningen die nooit afgelost kunnen worden. Als je hier rekening mee wilt houden bij de keuze van je ETF, kijk dan zeker ook naar ETF’s in andere valuta.

Gedetailleerde informatie over alle ETF’s

Wil je verschillende ETF’s met elkaar vergelijken? Kijk dan hier:

Uitgevende instellingen van ETF’s

Weergaven: 124

MEER WETEN?

beleggingsvraag stellen

Heb je nog vragen?
stuur gerust een mailtje.