Carbon Capture and Storage Aandelen kiezen om lekker groen te doen en ook nog eens een goed rendement te halen

foto petrochemie met veel CO2 uitstoot.

Wat is Carbon Capture and Storage (CSS)?

Carbon Capture and Storage is de verzamelnaam van verschillende opties voor het afvangen, transporteren en het ondergronds opslaan van CO2 dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen. De meest gebruikte Nederlandse term is ondergrondse CO2-opslag.

Waarom zou je nu al moeten investeren in CSS-aandelen of ETF’s?

Op 2020 ging het klimaatakkoord van Parijs officieel van start. Meer dan 190 landen hebben dit verdrag ondertekend. Ieder land mag zijn eigen klimaatdoelstellingen bepalen. Veel westerse landen hebben doelen opgenomen om binnen 30 jaar klimaatneutraal te zijn.

(Waarom? Of dit haalbaar is? En wat het eigenlijk betekent? Waren geen vragen die tijdens de ondertekening gesteld werden.)

Voor Nederland en de meeste andere Europese landen betekent dit dat door de afspraken in het klimaatakkoord meerdere nationale regeringen in 2050 een CO2-vrij energiesysteem willen hebben.

Op dit moment is er geen CO2-vrij alternatief voor de productieprocessen in de (zware) industrie. Anders gezegd zonder fossiele brandstoffen kan er niet geproduceerd worden.

Een groene goochemerd heeft een alternatief bedacht om CO2-neutraal te worden door CO2 af te vangen en daarna op te slaan. Bijvoorbeeld in lege gasvelden op zee of gewoon diep onder de grond. 

Er is veel subsidie ter beschikking gesteld om dit uit te voeren. Dit wordt de komende jaren het belangrijkste middel om energieneutraal te worden in de westerse wereld.

Wat zijn Carbon Capture Stocks?

Dit zijn aandelen van bedrijven die gespecialiseerd zijn in het afvangen van de rookgassen en deze op te slaan, te transporteren en te laten verdwijen onder de grond.

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat bekende oliereuzen en oliegerelateerde bedrijven hier ook diep inzitten en de subsidies goed weten toe te passen.

10 Aandelen en ETF’s om te beleggen in CO2-reductie oftewel Carbon Capture

1 Aker Carbon Capture [ACC-ME]

Voor investeerders die willen beleggen in een puur bedrijf voor koolstofafvang en niet in een bedrijf op basis van fossiele brandstoffen dat een beetje onderzoek doet naar koolstofafvang, is er het Noorse Aker Carbon Capture.

Aker Carbon Capture richt zich al meer dan 20 jaar op het gehele proces, van afvang, transport en opslag van CO2. Aandelen zijn te koop in NOK bij o.a. DeGiro, Lynx en Saxobank.

Meer info over Aker Carbon


2 EXXON MOBIL [ XOM ]

Wie geen moeite heeft met olie en hoge dividenden kan kiezen om aandelen Exxon te kopen. Exxon is wereldleider in koolstofafvang en koolstofopslag.

Aandelen en opties zijn bij alle brokers te koop in USD $.

Het aandeel is afgelopen jaar bijna 50% gegroeid. Dividend wordt per kwartaal uitgekeerd en kan een een extra overweging zijn om dit aandeel te kopen.

Meer info over CCS door ExxonMobil


3 EQUINOR ASA [NYSE: EQNR]

Equinor uit Noorwegen is 1 van de grootste energiebedrijven ter wereld met vestigingen in 30 verschillende landen. Het is ook de op 1 na grootste aardgasproducent van Europa. Equinor heeft noteringen op verschillende markten en kan gekocht worden in  NOK, € en $.
De Noorse overheid is voor 67% eigenaar. Jaarlijks dividend is laag.

Meer info over CCS door EQNR. https://www.equinor.com/energy/carbon-capture-utilisation-and-storage


4 NRG ENERGY INC [ NYSE: NRG ]

NRG Energy uit Texas produceert en levert elektriciteit aan 5,4 miljoen residentiële, commerciële, industriële en groothandelsklanten. Het wekt elektriciteit op met behulp van aardgas, steenkool, olie, zonne-energie, kernenergie en batterijopslag.

NRG bouwde de grootste CO2-opvang faciliteit genaamd Petra Nova in Texas.

Toen het nog operationeel was, werden de CO2-emissies die door de Petra Nova-fabriek werden opgevangen, naar een olieveld verscheept, waar ze werden geïnjecteerd om meer ruwe olie op te pompen. Dit proces heet Enhanced Oil Recovery (EOR).
Bij het dalen van de olieprijzen ging deze fabriek in 2020 failliet. Dit jaar staat er een herstart gepland van de Petra Nova om weer open te gaan.

Meer info over NRG Energy en CCS: https://www.nrg.com/case-studies/elbow-battery.html


5 ETF: KraneShares Global Carbon Strategy ETF [ KRBN ]

Voor iedereen die wil beleggen in een ETF met de belangrijkste CCS-aandelen is er de KraneShares Global Carbon Strategy ETF. KRBN volgt een carbon credit future-index op basis van cap-and-trade-programma’s. Dit stelt beleggers in staat risico’s af te dekken en long te gaan op de prestaties van CO2-afvang. Positieve investeringen in klimaatverandering worden zo ondersteund.

Zowel Lynx als Saxobank bieden KRBN aan. Helaas kun je KRBN niet rechtstreeks aankopen als retailklant. (Dit vanwege de MIFID-wetgeving. Een KID in de Nederlandse taal ontbreekt.)

Opties kopen en schrijven kan wel. Het is daarom wel mogelijk deze ETF via een optie-constructie aan te schaffen.


6 VanEck Low Carbon Energy ETF  [ SMOG ]

Deze ETF probeert de prijs en prestaties van de MVIS Global Low Carbon Energy Index zo goed mogelijk na te bootsen.

Het fonds belegt 80% of meer van zijn totale vermogen in aandelen van koolstofarme energiebedrijven. Dit kunnen kleine en middelgrote bedrijven zijn. “Koolstofarme energiebedrijven” verwijst naar bedrijven die zich voornamelijk bezighouden met renewable energie, waaronder de productie van hernieuwbare energie, alternatieve brandstoffen, elektrische voertuigen en aanverwante technologieën en bouwmaterialen (zoals geavanceerde batterijen) en CCS.

Top 10 belangrijkste aandelen in de ETF

Holding NameSharesMarket Value% of Net
(US$)Assets
Tesla Inc96,94319,942,1459.87
Iberdrola Sa1,287,11014,793,7517.32
Enel Spa2,498,33414,051,6656.95
Nextera Energy Inc197,81814,051,0136.95
Vestas Wind Systems A/S381,50210,915,6875.40
Samsung Sdi Co Ltd18,3449,637,4974.77
Enphase Energy Inc39,9118,402,4634.16
Byd Co Ltd2887,742,5613.83
Orsted As75,2256,565,5883.25
Solaredge Technologies Inc20,0046,359,6723.15
Top 10 Total 55.66%
top 10 participaties van de SMOG ETF

Meer info ETF SMOG: 

ETF in combinatie met opties zijn alleen bij Lynx te verhandelen.


7 DELTA CLEAN TECH [ DELT ]

Delta Clean Tech uit Canada is een jong bedrijf alleen maar gericht op de opvang en transport van CO2. Het heeft eigen producten ontwikkeld om o.a. de kosten van CO2-afvang aanzienlijk te verlagen. en het energieverbruik te verminderen, de uitstoot te verlagen en de kwaliteit van het afgevangen CO2-product te verbeteren.

Meer info over Delta Clean Tech

Bij Saxobank en LYNX te verhandelen op de Canadese markt.


8 SCHLUMBERGER [ NYSE: SLB ]

Schlumberger Limited (NYSE: SLB) is een technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in toegang tot energie. Opdrachtgevers zijn grote olie- en gasproducenten. Het bedrijf heeft meer dan 80 jaar ervaring in het in kaart brengen, meten en modelleren van ondergrondse rotsformaties. Het levert ook decarbonisatietechnologieën aan zijn klanten, waarbij het profiteert van de belangrijke rol die de olie- en gasindustrie speelt in de transitie naar groene energie.

Meer info over CCS door SLB


9 FUELCELL ENERGY [ NasdaQ:  FCEL ]

FuelCell Energy is een wereldleider in het ontwerpen, produceren, installeren, gebruiken en onderhouden van milieuvriendelijke brandstofceloplossingen. Het bedrijf ontwerpt, produceert, exploiteert en onderhoudt Direct Fuel Cell-energiecentrales die op aardgas en biogas draaien.

Fuelcell wordt beschouwd als een risicovol penny stock (onder de $5) dat zich komende jaren meer op CSS gaat leggen.

Meer info over CCS door FCEL

In het verleden is FuelCell Energy door Exxon van de ondergang gered. Wie een (klein) risico wil nemen en hopen dat dit een winner in de toekomst gaat worden, kan aandelen FuelCell Energy kopen bij de meeste brokers.


RD SHELL [ SHELL ]

Shell is naast 1 van de grootste olie- en gasproducenten ter wereld ook een toonaangevende leverancier van CO2-afvangtechnologieën. Deze technologie gebruikt Shell zelf en verkoopt deze technologie in licentie aan diverse klanten.

Wereldwijd lopen er 9 grote projecten waar Shell de initiator van is. Eentje daar van is het project Porthos In de haven van Rotterdam. Shell heeft voor dit project in 2021 miljardensteun van de overheid gekregen om 1,1 megaton CO2 af te vangen en op te slaan in lege gasvelden in de Noordzee.

Meer info over CCS door SHELL

Weergaven: 12

MEER WETEN?

beleggingsvraag stellen

Heb je nog vragen?
stuur gerust een mailtje.