7 Manieren om in goud te beleggen

verschillende manieren om in goud te beleggen

Waarom wil je goud kopen?

De goudprijs is de laatste tijd hard gestegen. Voor dat je in het goud duikt, denk even kort wat voor jou de belangrijkste reden is om goud te kopen.

 • Wil je meer spreiding in je portfolio?
 • Wil je meeliften met de stijgende trend?
 • Wil je fysiek goud ter voorbereiding op een (financiële) ramp?
 • Of heel iets anders

Als dat duidelijk is, gaan we kijken naar de verschillende mogelijkheden om in goud te gaan.

De goudprijs in Dollars $$$

Ready? Oh wacht! 1 ding is handig om te weten. Namelijk dat goud in eerste instantie in Dollars wordt uitgedrukt.
Misschien denk je nu: ‘Ja maar ik heb een app waarin je goud in Euro’s €€€ kunt zien.’ Heel goed. Die heb ik ook. Je kan grafieken in ounces en kilo’s bekijken. En in diverse valuta zoals GBP, Yen en CHF. Maar denk eraan dat de Dollar leidend is. Dus – Stijgt goud + Stijgt de Dollar, dan heb je 2x winst.

 

1 Fysiek goud kopen (gouden tientjes, munten, grammen, baren)

Via Internet kun je verschillende handelaren en goudwinkels vinden. Of je nu veel of geen ervaring hebt, wees alert. Zorg dat je de koers van het goud kent. Dus vraag en aanbod. Handelaren en winkels moeten iets verdienen. Dus als je een aankoop doet, zal je meestal iets meer betalen dan de koers op je scherm.

Hoe weet je of een goudwinkel of handelaar betrouwbaar is?

Goede vraag. Check in ieder geval het volgende:

 • Mogelijkheid om langs te gaan in de winkel
 • Hoe lang bestaat de winkel
 • AFM vergunning
 • Reviews via een externe partij zoals trustpilot, ekomi, kiyoh enz.
 • Google in werking zetten of er iets gemeld wordt over het betreffende bedrijf
 • Intuïtie

2 Goud ETF’s

Een makkelijke manier is om goudtrackers te kopen. Iedere broker biedt er wel een paar aan. Je kunt kiezen om trackers met fysiek goud als onderpand te kopen of gewone trackers die synthetisch zijn opgebouwd.

Voorbeelden zijn:

(Wereldwijd de meest verhandelde tracker: streetTRACKS Gold Shares ETF (GLD).
Deze wordt op de NYSE verhandeld. Helaas met de nieuwe MIFID wet, kan deze niet direct gekocht worden. Alternatieven op Europese markten kun je wel gewoon kopen.)

3 Goud ETF’s, ETC’s en ETN’s met een hefboom

Als je grote stijgingen verwacht komende periode, maar niet zoveel risico wilt lopen, kan je investeren in een goud-ETF met een double of triple hefboom. De aanbieder van deze ETF’s zet een constructie op met goud futures als onderliggende waarde.

Voorbeelden zijn:

 • ETFS 2x Daily Long Gold (LBUL) – link Wisdomtree
 • ETFS 3X Daily Long Gold (3AUL) –

 

4 Goud turbo’s en speeders

Wil je kort speculeren op de goudprijs? Dan kun je een hefboomproduct kopen. Alle brokers bieden deze producten aan. Je kunt kiezen uit verschillende uitgevers van turbo’s. Let op de spread en het volume. Dit kan onderling zeer verschillen. De bekendste zijn:

 

5 Opties op de meest verhandelde goud ETF – streetTRACKS Gold Shares ETF (Gld)

Bij Lynx en Binck kun je put opties schrijven op GLD. Op die manier kun je toch in bezit komen van de ETF die door de MIFID niet meer direct gekocht kan worden door particulieren.  Als je GLD niet geleverd wilt krijgen, maar wel met de stijgende trend mee wilt gaan, koop je gewoon een call op Gld.

6 Gouden sieraden

Als je goud achter de hand wilt houden voor barre tijden, kun je natuurlijk wat moois uitzoeken of laten maken bij de juwelier. Voordeel is dat je er nu al plezier van kunt hebben en het zijn waarde behoudt.

Goud wordt uitgedrukt in karaat. Als we puur kijken naar de waarde van het sieraad oftewel hoeveel goud zit er in de ketting of hanger. moeten we de karaten vertalen naar grammen.

8 karaat: 33,3% zuiver goud (aangeduid met 333)
14 karaat: 58,5% zuiver goud (aangeduid met 585)
18 karaat: 75,0% zuiver goud (aangeduid met 750)
20 karaat: 83,3% zuiver goud (aangeduid met 833)
21,6 karaat: 90,0% zuiver goud (aangeduid met 900)
22 karaat: 91,6% zuiver goud (aangeduid met 916)
24 karaat: 99,99% zuiver goud (aangeduid met 999)

 

Bereken de goudwaarde van het sieraad als je gaat verkopen

Als je weet hoeveel karaat het is (staat op het certificaat) vermenigvuldig bovenstaand % met het gewicht van het sieraad. Vermenigvuldig dat met de goudprijs in Euro’s. Trek daar nog een stukje winstmarge van de juwelier of handelaar vanaf  en je weet hoeveel het sieraad zal opbrengen bij verkoop.

 

7 Gold Futures

Futures in goud zijn 1 van de meest speculatieve beleggingsinstrumenten. Je moet goed weten wat je doet als je hierin gaat beleggen.
We nemen ‘m toch in ons lijstje op omdat we af-en-toe vragen over krijgen.

Futures zijn contracten waarbij een vooraf bepaalde hoeveelheid goud, tegen een vooraf bepaalde prijs, op een vooraf bepaalde datum wordt gekocht of verkocht.

In Chicago op de CBOT (Chicago Board of Trade) worden futures verhandeld. De gold futures hebben een nominale omvang van 100 oz. (2834,95 gram) en de mini-futures van 33 oz. (935,53 gram). De Futures zijn in Dollars. Dagelijks wordt de winst of verlies op de rekening bij- of afgeschreven (Daily resettlement). Je kan hier veel meer dan je inleg verliezen. Daarom is een margin verplicht. De hoogte hiervan verschilt per broker.

 

Hits: 7

MEER WETEN?

beleggingsvraag stellen

Heb je nog vragen?
stuur gerust een mailtje.