Wat is het verschil tussen een ETF en een ETN?
ETN’s (Exchange Traded Note) zijn gestructureerde beleggingsproducten die door grote financiële instellingen worden uitgegeven als schuldbewijzen. Jij krijgt een (schuld)vordering op de uitgever van de ETN.
Wanneer je als belegger een ETN koopt, koop je een schuldproduct dat vergelijkbaar is met een obligatie. De voorwaarden van het schuldcontract worden bepaald door de structuur van het ETN.
Wanneer je belegt in een ETF, koop je een ‘stukje eigenaarschap’ zoals een aandeel of index. Omdat ETN’s worden ondersteund door een instelling met een hoge kredietwaardigheid, zijn het in beginsel vrij veilige producten. De notes zijn echter niet zonder kredietrisico, alleen een lager niveau.
Wat zijn de risico’s van ETN’s?
ETN’s en ETF’s hebben beide bepaalde risico’s, maar de risico’s verschillen. Het grootste risico van een ETN is het kredietrisico. Hoewel een uitgevende bank zoals bijv. Barclays een hoge kredietwaardigheid heeft, betekent dit niet dat deze onfeilbaar zijn. Grote banken zijn al eerder gevallen. Dus als er iets gebeurt met de uitgevende bank, kan jouw ETN plotseling niets meer waard zijn.
Het andere risico houdt verband met liquiditeit. Er zijn veel meer ETF’s in de beleggingswereld dan ETN’s. Dat betekent dat handelen in en uit ETN-posities misschien niet zo eenvoudig is. Als je een ETN moet sluiten of openen, kan er een probleem zijn vanwege een gebrek aan handelsvolume.
Ik overweeg ETN’s op te nemen in mijn portfolio. Welke ETN’s moet ik kiezen?
Voordat je een investering doet, moet je echt goed onderzoek doen. En nadenken waarom je geen ETF koopt i.p.v. een ETN. Zeker als je voor de lange termijn belegt. De risico’s aan een ETN zijn nu eenmaal groter dan die van een ETF.
Vergeet niet dat ETN’s aantrekkelijk kunnen zijn, maar dat ze wel risico’s met zich meebrengen. Net als alle investeringen, moet je elke Note grondig onderzoeken voordat je de transactie uitvoert. Bekijk hoe ze reageren op verschillende marktomstandigheden. Begrijp wat er in elke ETN zit, vooral de leveraged en inverse ETN’s, die doorgaans derivaten bevatten.
Voorwaarden en kosten ETN’s
De voorwaarden worden bepaald door de uitgevende instelling. En die hebben een ander belang dan de koper. Als er weinig ETN’s in omloop zijn, kan het voorkomen dat op het moment dat je wilt verkopen er geen kopers zijn. Of dat de bid prijs zelfs onder de intrinsieke waarde kan komen te liggen.
De kosten (total expense ratio) liggen vaak ook hoger dan de populaire ETF’s. Op de lange termijn heeft dit een dempend effect op het totale rendement van je beleggingen.