Hoe kun je je beschermen tegen een beurscrash?

bescherm jezelf tegen dalende beurs koersen

Een crash komt altijd onverwacht. Of toch niet? Als je de koersen van de AEX, de Dow Jones of welk willekeurig aandeel erbij pakt, zie je dat om de zoveel jaren een flinke koersval zich voordoet.

Met deze kennis, weet je dus dat een crash er weer aan zit te komen, maar wanneer? Dat is de grote vraag. De laatste beurscorrectie eindigde op 17 maart. De AEX kwam tot stilstand op 404 punten.

AEX beurs crash dieptepunt maart 2020

Een beurscorrectie kan op ieder moment plaats vinden

De optimistische mens (de meesten van ons) denken daar minder vaak aan. We zijn geneigd om de toekomst positief in te zien. Waarschijnlijk is dat onderdeel van ons oer-survival-mechanisme. Het doet dan extra pijn als de koersen omlaag gaan en we onze winst in verlies zien omslaan.

Als we de grafieken bestuderen of denken aan verschillende beurscrashes en bubbles (een paar bekende: beurskrach van 1929, black Monday van 1987, IT bubbel, Internet bubbel, financiële crisis 2007/2008 en de coronacrisis) weten we dus dat het plotseling kan omslaan.

Om dat pijnlijke gevoel van verlies te voorkomen zijn er een paar dingen die je kunt doen om je portfolio te beschermen.

1 Koop een put optie als bescherming

Een makkelijke manier is om een put optie te kopen op de index of de aandelen die je wilt beschermen. De gekochte put optie werkt als een soort brandverzekering. Je betaalt een kleine premie. Als de beurs hard onderuit gaat, wordt jouw gekochte put optie heel veel waard. Als je deze weer verkoopt, kan je met dit geld je portefeuille uitbreiden of het geld voor iets anders gebruiken.

Het kan ook dat de koersen omhoog blijven gaan. Ook goed natuurlijk. De put optie wordt steeds minder waard en loopt tenslotte waardeloos af. Je koopt dan weer een nieuwe put optie tot het fout gaat.

Blijf het als een verzekering zien en niet als weggegooid geld. Als het mis gaat, ben jij goed gedekt tegen waardedaling.

Stel je hebt 200 aandelen Unilever in het verleden gekocht voor € 30,00 per stuk. Op dit moment staat het aandeel Unilever € 48,00. 

Je hebt bepaald dat je je aandelen wilt beschermen voor een langere periode tegen een grote daling (kleine daling maak je je niet druk om). 

Je kunt dan kiezen voor de [ UN 40.00 call 20DEC24 ]. Stel dat Unilever crasht tussen nu en 20 dec 2024. Dan heb jij het recht om jouw 200 aandelen Unilever te verkopen tegen € 40,00 per stuk.

Deiro call opties Unilever

2 Een stopprijs of stop-loss opgeven

Je kunt een verkooporder opgeven met een limiet. Stel je 
Je hebt deze in het verleden gekocht voor € 30,00. Op dit moment staat het aandeel Unilever € 48,00. Je verwacht dat Unilever nog wel even blijft stijgen. Maar stel dat de koers inzakt. Dan wil je wel € 15,00 winst verzilveren.

Je kunt dan een stoploss opgeven van € 45,00.

Als de koers de € 45,00 aantikt wordt het aandeel verkocht.

Let op deze methode werkt vaak wel, maar soms niet. Na het weekend kan de openingskoers een ‘gap’ vertonen. In ons geval kan het mogelijk zijn dat de openingskoers € 41,00 is. Dan wordt tegen die prijs het aandeel verkocht. Ook bij minder liquide aandelen kunnen koersen grote sprongen maken als er weinig vraag/aanbod is. Je aandelen kunnen dan toch tegen een lagere koers verkocht worden dan de stoploss.

Let op dat je doorlopend invult bij termijn. Bij een dagorder heeft deze strategie geen zin. Bij sommige brokers blijft de order 1 maand staan. Zorg dat je de order opnieuw ingeeft.

stopprijs bij DeGiro aandelen Unilever

Bij Lynx heb je de mogelijkheid GTC. Daar blijft jouw order ook na een maand actief tot de prijs geraakt wordt of je deze zelf aanpast.

stoploss bij Lynx op aandelen Unilever

3 Bescherm jezelf mentaal – Wees je bewust dat koersen kunnen dalen en maak je niet druk

Welk effect heeft een koersdaling van 20% of 25% op je beleggingsportefeuille? Kan je gewoon de dingen blijven doen die je gewend bent? Zijn de beleggingen voor de lange termijn en koop je bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks bij?

Als je het positief bekijkt zijn de aandelen of ETF’s nu goedkoper. Prima kans om bij te kopen. Je portfolio is voor de lange termijn. Er is geen reden om in de paniek mee te gaan en alles te verkopen. 

Bescherm je tegen een crash van de AEX, aandelen of een ETF

Hits: 59

MEER WETEN?

beleggingsvraag stellen

Heb je nog vragen?
stuur gerust een mailtje.